De eventtrends volgens Team D&B

blog
Door: Cristel Zwart
jan. 13, 2015

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om na te denken over wat 2015 ons gaat brengen. Sowieso een jaar met interactieve events met energie en inhoud! Maar wat zijn de eventtrends? Hieronder zetten we een aantal trends op een rijtje gebaseerd op de kennis en verwachtingen van de collega's bij D&B.

Catering met beleving

'Ik denk dat, kijkende naar de vraag in het privé leven, ook in het zakelijke leven de beleving van catering steeds belangrijker wordt. Er zijn zoveel inspirerende foodfestivals, bijzondere (lokale) producten in mooi vormgegeven supermarktomgevingen en zelfs foodhallen, dat gasten steeds meer gewend zijn op het gebied van eten en drinken en de beleving die daar bij hoort.' Lara Roos | Projectmanager

Meer voor Minder Plus

'We hebben alles al gezien en gedaan. Oplossingen moeten heel persoonlijk zijn, precies passend, echt én bijzonder. En natuurlijk mag het niet veel kosten. Onconventionele locaties, eten waar de passie van af spat, gebruik maken van de talenten van eigen mensen/gasten, iedereen doet waar die echt goed in is, nieuwe invloeden van buiten de event-branche. Een prachtige tijd voor iedereen die vindingrijk is dus!' Lennart Peeperkorn | Adjunct Directeur

De WKR regeling

Deels met name door de WKR regeling denk ik dat het steeds belangrijker wordt om op een creatieve manier inhoud toe te voegen aan events. Door ze bijvoorbeeld goed te laten aansluiten op interne campagnes van organisaties. Daarnaast gaat de WKR regeling ons ook dwingen oplossingsgericht te zijn met evenementen op eigen terrein.' Josine Lixon-Verbeek | Operationeel Manager

Informeel

'Het familiegevoel ofwel, het Bertolli-gevoel. Informele settings van lange houten tafels met klapstoeltjes in plaats van chique tafellinnen. Shared dining waarbij men aan tafel lekker zelf wijntjes inschenkt, met breekbroden en het diner in schalen. Veel klanten willen graag het persoonlijke van hun organisatie laten zien door middel van het creëren van een informele en persoonlijke setting. Michelle Kampinga | Projectmanager

Power to the people

'Het laten meedenken van (potentiele) bezoekers met een event en ze zo inspraak geven en betrekken. De gasten zelf de mogelijkheid geven om elkaar op te zoeken en op te vallen (met behulp van technologie als netwerk applicaties in combinatie met live). Zo wordt een event voor de bezoeker veel persoonlijker.' Michelle Peeters | Stagiaire Conceptontwikkeling

Pop-up

'Spontante initiatieven gestart door 'kleine' ondernemers. Zo worden leegstaande panden omgetoverd tot unieke eventlocaties, zeecontainers gebruikt als subruimtes of bijvoorbeeld marktkraampjes. En catering wordt ingevuld door pop-up specialisten op het gebied van unieke foodconcepten.' Ilse Dalhuisen | Projectmanager

Technologie en online

'We leven nu eenmaal in het tijdperk van technologie en internet. Laten we daar dan gebruik van maken! Denk bijvoorbeeld aan 'HeatmAPP', een app voor op je smartphone met daarop een heatmap van de eventlocatie. De gast kan hiermee live zien waar de meeste andere gasten zijn en welke spreker het best gewaardeerd wordt. Het geeft een eventbezoek een tweede laag. Ook Ibeacon is een gave technologie waar je op een event gebruik van kan maken. Het is een geofence (het virtueel afbakenen van een gebied met GPS) technologie dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen smart divices. Je kan zo de betrokkenheid van de gasten met het merk vergroten door extra informatie te sturen en interactie teweeg te brengen.' Cristel Zwart | Creatief Conceptontwikkelaar

Relatie werknemer en werkgever

'In 2015 moeten werkgevers (nog steeds) een weg vinden binnen de WKR in combinatie met de nieuwe arbeidsovereenkomst regels. Werknemers worden en kunnen niet meer zo 'gepamperd' worden als vroeger; elke arbeidsplaats is er 1. Ook het langer doorwerken gaat een verstoring opleveren. Het motivatie aspect in een (personeels-) evenement wordt hierdoor een belangrijk aandachtspunt; het gevoel van een tweede huis waardoor je op een andere manier de relatie tussen werknemer en werkgever optimaal probeert te houden. Daarnaast merk ik in mijn privé leven dat 'aandacht' een belangrijk ding wordt; het moet snel, kort en leuk zijn anders wordt het niet opgenomen. Als ik zie hoe mijn puberdochters met social media omgaan, en elkaar hiermee entertainen tijdens een gesprek, vraag ik mij af hoe deze generatie over een 10-tal jaar met elkaar communiceert.' Gisele van Aalen | Financieel Manager

Aanpassingsvermogen

'De rollen van de partijen in events (opdrachtgever-bureau-leverancier-gast) verschuiven enorm. De gast krijgt meer invloed op het programma, opdrachtgevers en bureaus trekken meer gezamenlijk op, als partners. Bureaus en leveranciers versterken elkaar in hun specialismen en worden ook meer partners in de ontwikkeling, maar ook in de risico's en financiering, van events. Daarnaast nemen bureaus vaker risico bij het initiëren van events en bureaus zullen vaker een deel van het traject verzorgen (advies of concept of projectmanagement), in plaats van full service. De concurrenten komt steeds meer vanuit 'branche-vreemde' bedrijven. Dit alles vraagt een groot aanpassingsvermogen van alle betrokkenen.' Pieter Bas | Algemeen Directeur

Persoonlijke ROI

'Door een overschot aan mogelijkheden en een gebrek aan tijd, gaan mensen steeds meer de persoonlijke ROI van evenementen afwegen. Het moet de moeite waard zijn en passen binnen de ontwikkeling van zichzelf. Evenementen die daar op inspelen met relevantie voeren de boventoon. Elke belevenis moet zo een betekenis krijgen.' Jouke van Dijk | Business Development Manager

Inspirerende sprekers

'In mijn werk benader ik vaak sprekers voor onze events. Ik merk dat klanten die op zoek zijn naar sprekers, steeds meer van deze spreker verwachten dat hij of zij een echt, oprecht verhaal heeft en dat sprekers in staat moeten zijn om de luisteraars mee te nemen in hun verhaal. Ook merk ik dat klanten vaker kiezen voor meerdere sprekers die in relatief korte tijd - bijvoorbeeld gebaseerd op het op het TEDx-concept - hun toehoorders weten te boeien.' Marion Boersma | PA to the Board

Opmars van 3-D

'Bezoekers raken verwend. De keuze is reuze en de eventbezoeker wil steeds meer die unieke ervaring. Die zit 'm in 2015 niet alleen in je stempel drukken op het programma (crowdsourcing for content) maar ook in het fysiek ervaren en beleven. Daarbij is presentatie met beeld en geluid niet meer genoeg. De opmars van de 3-D ervaring zal in 2015 doorzetten. Niet meer alleen kijken of luisteren, maar ondergedompeld worden en het voelen, beleven en ervaren van een eventconcept. Beleef het evenement en haar onderdelen. Het liefst de onderdelen die je zelf gecrowdfound hebt.' Paul Bransz | Creatief Conceptontwikkelaar

Ad hoc vs lange termijn

De trend voor 2015 is, denk ik, twee uiterste soorten aanvragen. De ad hoc aanvragen voor expertise op korte termijn, snel aanhaken en meedenken in een initiatief dat al langer in een organisatie suddert. En aan de andere kant zie je dat samenwerkingen op lange termijn hun vruchten afwerpen. Zorgvuldige positionering van events gedurende het jaar. Weldoordachte momenten die ver van te voren in co-creatie zijn ontwikkeld.' Femke Ramaker | Creatief Directeur

 

Share:
info@db-eventmarketing.nl +31 35 303 2000
Voor aanvragen mailen naar: sales@db-eventmarketing.nl
Van Hengellaan 25
1217 AR Hilversum
Privacy statement | Powered by: Invitado Visitor Management